29 Aralık 2012 Cumartesi

Diyabet Hastaları İçin Diyet

Diyabet hastaları için diyetin amacı diyabeti tedavi etmektir. Bu diyet kilonun korunmasını ve kandaki glikoz değerlerinin kontrol edilmesini sağlar. Ayrıca kalbi ve kan damarlarıyla ilgili hastalıklara karşı da koruma sağlar. Bu diyet hastaların hangi tip diyabet hastalığı olmasına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Tip 1 diyabet hastalığı olan bir kişinin ne kadar insülin gerekiyorsa yiyeceklerini buna bağlı olarak belirmesi gerekir. Tip 2 diyabet hastalığı olan birinin daha çok kilo verme üzerine gitmesi gerekir.
Diyabet hastasıysanız öğünlerinizi düzenli aralıklarla yemeniz çok önemlidir. Sağlıklı beslenin ve aşırı tatlı yemeyin. Bol bol sebze ve meyve tüketin.
Diyabet hastaları neler yiyebilir?
Diyabet hastaları için tavsiye edilen yiyecekler lif oranı yüksek karbonhidratlar, baklagiller, tam tahıllılar, meyve ve sebzelerdir. Omega 3 ve 6 yağ asitleri içeren ürünler de tavsiye edilir.
Karbonhidratlar günlük alınması gereken kalorinin %50’sini oluşturmalıdır. Lif bakımından zengin karbonhidratlar kan şekerinin aşırı derecede yükselmesini önlerken kolesterol seviyesini de dengede tutar.
Şeker hastaları az yağlı yemekler yemelidir. Şeker hastalarında damarların tıkanması ve kalp hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Kat yağlar yerine yemeklerde zeytinyağı ve diğer sağlıklı yağlar kullanın.
Diyabet hastaları için egzersizler
Egzersizler fiziksel dayanıklılığınız arttırır ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Diyabet hastaları da bol bol egzersiz yapmalıdır. Diyabet hastaları için seçilecek egzersizler yürüme, koşu, dans ve bisiklet olabilir. Tek bir egzersiz yerine farklı egzersizler yapılarak daha çok verim alınabilir.
Egzersizlere başlamadan önce de ısınma hareketleri yapmak da önemlidir. Isınma süresi en az 5 dakika olmalıdır. Yapılan sporun da çok uzun süreyi kapsamaması hasta açısından önemlidir. Yeni başlayanlar 10-15 dakika egzersiz yapabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder