29 Aralık 2012 Cumartesi

Sağlıklı Vejeteryen Diyeti

Sağlıklı bir vejetaryen diyeti sebze, meyve, baklagiller ve tam tahıllılar içerirse vücut için yararlı olabilir ve kanser, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı ve obezite gibi bazı hastalıklara karşı koruma sağlar. Ama diyetinizi iyi bir şekilde planlamadıysanız vitamin ve mineral eksiklikleri yaşayabilirsiniz bu yüzden dengeli bir diyet yapmalısınız.
Çinko, demir, kalsiyum, protein, D ve B12 vitaminlerinin diyette yer alması çok önemlidir.
Çinko
18 mg’ ı geçmemek şartıyla çinko besin takviyesi alabilirsiniz. Çinko içeren doğal besin kaynakları kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, kuru yemiş ve tam tahıllı gıdalardır. Çinko bağışıklık sistemi hücrelerinin gelişmesi için önemlidir.
Demir
Demir içeren gıdalar ıspanak, kuru meyveler, baklagiller, tam tahıllılar ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Demir içeren gıdalar yerken hazmetmeyi kolaylaştırmak için C vitamini de alın.
Kalsiyum
Kalsiyum içeren gıdalar Asya’ya ait sebzeler, süt ürünleri, meyve suları, ıspanak, brokoli ve soya ürünleridir.

Protein
Bitki proteinleri vejetaryenlere gerekli proteini sağlar. Bol bol sebze, tam tahıllılar soya ürünleri ve kuru yemiş yiyerek protein alabilirsiniz. Protein yıpranan dokuların tamir edilmesini sağlar.
D vitamini
Güneş ışığı yoluyla D vitamini alabilirsiniz. Günlük olarak yürüyüş yapın ve yumurta, balık ve süt gibi ürünler tüketin.

Diyabet Hastaları İçin Diyet

Diyabet hastaları için diyetin amacı diyabeti tedavi etmektir. Bu diyet kilonun korunmasını ve kandaki glikoz değerlerinin kontrol edilmesini sağlar. Ayrıca kalbi ve kan damarlarıyla ilgili hastalıklara karşı da koruma sağlar. Bu diyet hastaların hangi tip diyabet hastalığı olmasına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Tip 1 diyabet hastalığı olan bir kişinin ne kadar insülin gerekiyorsa yiyeceklerini buna bağlı olarak belirmesi gerekir. Tip 2 diyabet hastalığı olan birinin daha çok kilo verme üzerine gitmesi gerekir.
Diyabet hastasıysanız öğünlerinizi düzenli aralıklarla yemeniz çok önemlidir. Sağlıklı beslenin ve aşırı tatlı yemeyin. Bol bol sebze ve meyve tüketin.
Diyabet hastaları neler yiyebilir?
Diyabet hastaları için tavsiye edilen yiyecekler lif oranı yüksek karbonhidratlar, baklagiller, tam tahıllılar, meyve ve sebzelerdir. Omega 3 ve 6 yağ asitleri içeren ürünler de tavsiye edilir.
Karbonhidratlar günlük alınması gereken kalorinin %50’sini oluşturmalıdır. Lif bakımından zengin karbonhidratlar kan şekerinin aşırı derecede yükselmesini önlerken kolesterol seviyesini de dengede tutar.
Şeker hastaları az yağlı yemekler yemelidir. Şeker hastalarında damarların tıkanması ve kalp hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Kat yağlar yerine yemeklerde zeytinyağı ve diğer sağlıklı yağlar kullanın.
Diyabet hastaları için egzersizler
Egzersizler fiziksel dayanıklılığınız arttırır ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Diyabet hastaları da bol bol egzersiz yapmalıdır. Diyabet hastaları için seçilecek egzersizler yürüme, koşu, dans ve bisiklet olabilir. Tek bir egzersiz yerine farklı egzersizler yapılarak daha çok verim alınabilir.
Egzersizlere başlamadan önce de ısınma hareketleri yapmak da önemlidir. Isınma süresi en az 5 dakika olmalıdır. Yapılan sporun da çok uzun süreyi kapsamaması hasta açısından önemlidir. Yeni başlayanlar 10-15 dakika egzersiz yapabilir.

14 Aralık 2012 Cuma

Kilo Verememe Nedenleri

Kilo vermede başarılı olmanın tek yolu bunu, yaşam tarzınızda yapacağınız bir değişiklik olarak görmektir. Kısa bir dönem boyunca aç kalmayı diyet olarak algılayanların elde edeceği tek şey, kısa zamanda diyeti bırakmak olacaktır. Çünkü zor gelecektir. Bu nedenle de sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulamak en yiyisidir. Çoğu diyetisyen kadınların, günde 1300-1500 kalori alması gerektiğini belirtiyor. Eğer örneğin 1000 ya da altı kalorilik bir diyet uygulamaya kalkarsanız, sürekli aç kalmaktan ötürü o diyeti bırakmanız çok muhtemeldir. Üstelik dengeli bir diyetle pek çok farklı besinden de faydalanabilirsiniz.
Ünlülerin diyetlerini takip etmek
Jennifer Aniston gibi görünme fikri çekici gelebilir ama pek çok diyetisyen, bu sene çok moda olan ünlülerin diyetlerini eleştiriyor. Jennifer Aniston ve Geri Halliwell’in favori diyetler olan Atkins diyeti şüphesiz işe yarıyor. Ancak bu diyet, alınan karbonhidratı ciddi şekilde kıstığı ve proteini artırdığı için ideal olmaktan uzak. Çünkü karbonhidratlar dengeli beslenmenin önemli bir parçası ve bol protein-az karbonhidratlı beslenme vücudun kalsiyum kaybetmesine neden oluyor. Ünlülerin yaptığı çoğu diyet, belli bir besin ya da besin grubunu programın dışında tutmaya yönelik olduğundan, bağlı kalınmaları ve başarılı olunması zor diyetlerdir. Bunun yerine hem karbonhidrat, hem de protein içeren az yağlı bir diyet tercih edilmelidir.
Yedikleriniz konusunda kendinizi aldatmak
Diyetinizi harfiyen uyguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak eğer hala kilo vermiyorsanız, o zaman yedikleriniz konusunda kendinizi kandırıyor olabilirsiniz. Örneğin çayın yanında yediğiniz o 2 tane bisküviyi, ya da doğum günü partisinde elinize tutuşturulan pastayı, ağzınıza attığınız bir avuç fıstığı, ya da yerdiğiniz grissinileri saymayı unutuyorsunuzdur belki, ya da kendinizden bile saklıyorsunuzdur. Ama bunlar biriktikçe kilo verememenizin sebebi olup çıkıveririler. Eğer kilo verememekten şikayet ediyorsanız, bir beslenme günlüğü tutun ve yiyip içtiğiniz her şeyi yazın. Haftanın sonunda, eğer dürüstçe her yiyip içtiğinizi yazdıysanız, niye kilo veremediğinizi göreceksiniz.
Egzersizi programınızın dışında bırakmak
Pek çok insan zayıflamak istediğinde, aldığı kalori miktarını azaltıyor ama egzersizi bu programa dahil etmeyi düşünmüyor. Tabii ki egzersiz olmadan kilo verebilirsiniz. Ama egzersiz metabolizmanızı hızlandıracağından, sadece diyetle vereceğinizden fazla kaloriyi yakabilirsiniz. Bir çoğumuz haftada bir kez aerobik bir egzersiz yapmanın yeterli olduğunu düşünüyor. Ancak metabolizmayı hızlı tutmanın en iyi yolu günde 20-30 dakikayı egzersize ayırmak. Yapabilecekleriniz arasında ise, asansör yerine merdiveni kullanmak, toplu taşıma araçlarından erken inmek ve eve/işe yürümek, bisiklete binmek yer alıyor. Tabii seçenekleri çoğaltabilirsiniz. Uzaktan kumandayı kullanmak yerine yerinizden kalkıp kanalı değiştirmek bile haftada fazladan 200 kalori demektir.
Bir çoğumuz haftada bir kez aerobik bir egzersiz yapmanın yeterli olduğunu düşünüyor. Ancak metabolizmayı hızlı tutmanın en iyi yolu günde 20-30 dakikayı egzersize ayırmak. Yapabilecekleriniz arasında ise, asansör yerine merdiveni kullanmak, toplu taşıma araçlarından erken inmek ve eve/işe yürümek, bisiklete binmek yer alıyor. Tabii seçenekleri çoğaltabilirsiniz. Uzaktan kumandayı kullanmak yerine yerinizden kalkıp kanalı değiştirmek bile haftada fazladan 200 kalori demektir.
Bazı besinleri tamamen liste dışı tutmak
Çoğumuzun kafasında diyet, çok sevdiğimiz çikolata, kızartma vb gibi bazı besinleri kesinlikle yememekle eş değer.Ancak eğer uzun vadeli bir diyet yapmak istiyorsanız, sevdiğiniz besinleri hiç yemeden o diyete devam edebilmeniz mümkün değil. Aslında işin hilesi şu: Sevdiğiniz besinlerden ufak bir porsiyonu arada bir yemek. Eğer diyetinize sadıksanız ve kilo veriyorsanız, haftada bir kendinize sevdiğiniz bir besinden bir porsiyon yeme hakkı tanıyın.
Öğün atlamak
Diyettesiniz. Diyelim ki bugün o kadar meşguldünüz ki, kahvaltı ya da öğle yemeğini yiyecek vaktiniz bile olmadı. Belki o öğünün yememiş olmanın kilo verme çabalarınıza katkıda bulunacağını düşünebilirsiniz. Bu durumda sadece kendinizi aldattığınızı belirtmeme izin verin. Öğün atladığımızda, kan şekeri seviyesi düşer. Bu da, tatlı besinlere olan ihtiyacı artırır. Bunun anlamı da, günün ileriki saatlerinde canınızın tatlı çekmesi demektir. Eğer kaçırdığınız öğünü yeseydiniz, yiyeceğiniz tatlıdan çok daha az bir kalori alacaktınız. Araştırmalar, kahvaltı etmeyenlerin, günün ileriki saatlerinde daha çok kalori aldıklarını kanıtlıyor.
Düşük kalorili besinlerin hep sağlıklı olduğunu düşünmek
En sık yapılan hatalardan biri de, düşük kalorili gıdaların sağlıklı gıdalar olduğunu düşünmek. Çünkü çoğu sağlıklı besin aslında oldukça kalorilidir. Örneğin zeytinyağı, fındık gibi yemişler, ya da peynir, içerdiği yüksek miktardaki kaloriye oranla sağlıklı besinlerdir. Burada önemli olan bunları sınırlı miktarda tüketebilmeyi öğrenmektir. Örneğin sadece tek bir çorbakaşığı zeytinyağında 100 kalori vardır, veya bir avuç fıstıkta 150 kalori vardır ve bunun 13 gramı yağdır. Diğer bir sıkça yapılan hata da, tavuğu derisiyle yemektir. Sevilen bir diyet yeöeği olarak ün yapan tavuğun tüm yağı derisindedir ve tavuğu bu deriyle yemek demek 3 katı fazla kalori almak demektir. Salata sosları ve mayonezli sandviçler de diğer riskli besinlerdendir.
Büyük porsiyonlar
Porsiyon ölçmek insanı diyetten soğutan bir başka konu. Buradaki problem şu: Diyet birkaç hafta sıkı sıkıya uygulandıktan sonra, diyeti yapan kişi porsiyonların miktarını artık bildiğinden emin olarak, buna eskisi kadar özen göstermemeye başlıyor. Tabii bu arada, porsiyon miktarı farkına varılmadan giderek artıyor. Bunun önüne geçmek için, markette alışverişinizi yapaken, ihtiyaç duyduğunuzdan fazlasını satın almayın. Eğer ekmeği kalın dilimlemek gibi bir eğiliminiz varsa, o zaman da tost ekmeği alın.
İçeceklerin de kalori içerdiğini unutmak
Sağlıklı bir şekilde beslenip, abur cubura itibar etmiyor olabilirsiniz ama özellikle sodalı içecek ve meyva sularından tüketip, kremalı kahve içip, kahve ve çaya şeker kokuyorsanız, kilo vermede gene problem yaşayacaksınız demektir. Örneğin şöyle bol çikolatalı nefis bir cappucino’nun size getirisi 120 kalori ve 8 gram yağ. Ancak çikolatalı yerine tarçınlı içmeniz, yağ oranını hemen hemen sıfora indirirken, kaloriyi de 60′a düşürüyor. Alkollü ve gazlı içecekler de cappucino’dan beter kalorili. Alkol hem yağ kadar kalori içeriyor, hem yağ gibi enerji sağlamaıyor, hem de iştahı açıyor. Bu nedenle alkol alımını haftada 1-2 kezle sınırlayıp, şaraba dönmekte fayda var. Örneğin şarabı da maden suyuyla karıştırıp kalorisini azaltabilirsiniz.
Çok sık tartılmak
Diyetin en zevkli kısmı, tartıldığınızda ibrenin sola doğru kaydığını görmektir. Ancak bunu abaratarak sık tartılmak kilo kaybını zorlaştırır. Çoğu kadının kilosu, vücuttaki su tutulmalarından dolayı iner çıkar. Bu nedenle zaman zaman kilo almadıkları halde, almış gibi hissederek endişelenirler. Bu da işi zorlaştırır. Başarılı bir diyette kilo kaybı yavaş ve daha kalıcıdır. Ayrıca kas kütlenizin artması da yanıltıcı olabilir. Çünkü kas, yağdan ağırdır. Bu nedenle haftada bir kez günün aynı saatlerinde tartılmak faydalı olacaktır.